In perioada 1-6 Mai 2024 magazinul este inchis. Toate comenzile primite in acest interval vor fi procesate si expediate incepand cu 7 Mai 2024. Multumim pentru intelegere!

Diferenta dintre canepa si canabis - prin ce se diferentiaza si ce au in comun acesti doi termeni

Diferenta dintre canepa si canabis - prin ce se diferentiaza si ce au in comun acesti doi termeni

Pe tot parcursul istoriei umane, o planta cu o diversitate uimitoare de utilizari si o prezenta atat in ​​practici medicinale milenare, cat si in peisajul cultural modern a captivat atentia oamenilor din intreaga lume. Aceasta planta fascinanta este cunoscuta, in functie de context, sub numele de canepa, canabis sau, daca facem referire la originile mexicane, marijuana. De la utilizarile sale in medicina naturista alternativa si pana la folosirea sa in scopuri de recreere, aceasta face deseori subiectul unor discutii complexe si in continua evolutie, mai ales in domeniul stiintei. 

Una dintre cele mai des intalnite intrebari, mai ales in randul utilizatorilor care nu fac parte din domeniul stiintific, este aceasta: care este diferenta exacta intre canepa si canabis sau marijuana, dupa caz? Acesta este si subiectul pe care il vom aborda in acest articol, deci citeste in continuare materialul pe care ti l-am pregatit pentru a descoperi raspunsul.

Cuprins:

  1. Canabis sau canepa? Care este diferenta dintre cele doua si ce reprezinta fiecare

  2. Canabis vs. marijuana vs. canepa - cum le diferentiem si care sunt particulartatile

 

 

1. Canabis sau canepa? Care este diferenta dintre cele doua si ce reprezinta fiecare

Atunci cand vine vorba despre binecunoscuta planta de canepa, una dintre cele mai des intalnite erori printre utilizatorii casnici este reprezentata de faptul ca sunt doua specii vegetale diferite. Da, ai auzit bine! In linii mari, raspunsul la intrebarea pe care si tu ti-ai pus-o cu siguranta este acesta: canabisul, canepa si marijuana sunt una si aceeasi planta. 

 

Dar de ce, te-ai putea intreba acum, exista atat de multi termeni diferiti pentru a defini o singura specie de planta? Ei bine, in anumite contexte, pot exista distinctii subtile intre acestea. Desi biologia nu „face diferente” in ceea ce le priveste, atunci cand vine vorba despre lege si terminologie, lucrurile stau putin diferit. Haide sa exploram in continuare aceasta problematica. 

 

Care este diferenta dintre termenii canepa si canabis din punct de vedere general?

Intr-un sens general, termenii „canepa" si „canabis" sunt adesea utilizati in mod interschimbabil pentru a se referi la plantele din genul Cannabis. Cu toate acestea, diferentele semantice pot varia în functie de context si de conotatiile culturale.

Canepa:

  • Termenul "canepa" se refera, in general, la varietatile de Cannabis sativa care sunt cultivate in principal pentru fibre, seminte si alte utilizari industriale.

  • Canepa industriala are un continut scazut de THC (tetrahidrocannabinol), substanta psihotropa principala gasita in planta de canabis.

  • Fibrele de canepa sunt folosite inclusiv in industria textila pentru a crea materiale durabile pentru articolele de imbracaminte.

  • Semintele de canepa sunt utilizate in industria alimentara pentru ca sunt bogate in nutrienti, pentru a produce produse folosite in medicina naturista, precum ulei de canepa sau ceai de canepa.

Canabis:

  • Termenul „canabis" se refera, in general, la planta din genul Cannabis, care include mai multe specii, dintre care cele mai cunoscute sunt Cannabis sativa si Cannabis indica.

  • Canabisul poate avea utilizari medicinale si recreative, datorita compusilor sai chimici, inclusiv canabinoizii precum THC si CBD (cannabidiol).

  • In functie de concentratia de THC, canabisul poate avea efecte psihotrope (aici intervine, de obicei, in limbaj popular termen de „marijuana") sau poate fi folosit în scopuri medicale pentru tratarea anumitor afectiuni (cannabisul medicinal).

Canabisul este subiectul a numeroase dezbateri si controverse legate de legalitate, impactul sau asupra sanatatii si societate, precum si potentialul sau economic. Prin urmare, haide sa vorbim, in continuare, despre cum se diferentiaza cei doi termeni din punct de vedere legal:

Care este diferenta dintre canepa si canabis sau marijuana din punct de vedere legal?

Diferentele dintre canepa si canabis din punct de vedere legal variaza in functie de tara, legislatie si interpretarile legale specifice fiecarei jurisdictii. In general, diferentierea legala dintre canepa si canabis se bazeaza pe continutul de THC (tetrahidrocannabinol), substanta psihotropa responsabila pentru efectele caracteristice „marijuanei".

In multe tari, printre care se numara si Romania, canepa industriala, care are un continut foarte scazut de THC, este adesea legala si este cultivata pentru fibre, seminte si alte utilizari industriale. Canepa industriala poate fi folosita si pentru producerea de hartie, tesaturi, uleiuri CBD, materiale de constructie, dar si multe altele. Aceasta are o utilizare practica si nu are efecte psihotrope semnificative.

In schimb, canabisul („marijuana”) cu continut ridicat de THC este adesea reglementat diferit. Acest tip de canabis este cel care poate induce efectele psihotrope si este utilizat pentru scopuri recreative si medicinale, în anumite tari. Reglementarile legale pot varia în ceea ce priveste posibilitatea de a cultiva, detine, comercializa si consuma canabis cu concentratie semnificativa de THC. In anumite jurisdictii, canabisul medicinal poate fi legal în scopuri terapeutice sub anumite conditii, iar in alte locuri, consumul recreativ de canabis poate fi legalizat sub anumite restrictii. 

Pe teritoriul Romaniei, in caz particular, legalitatea canepei si, dupa caz, a canabisului/marijuanei este pusa pe fondul nivelului de THC (tetrahidrocannabinol) continut. Astfel, la noi in tara, au fost legalizate inca din anul 2018 produsele pe baza de canepa si derivate din aceasta, atat timp cat nivelul de THC din acestea nu depaseste limita de 0.2%. Motivul este unul simplu: starile psihotrope care pot aparea in urma consumului de „marijuana” pot avea loc doar daca nivelul de THC continut in produsul respectiv depaseste limita de 0.3%. 

Pentru a rezuma, in linii mari, toate aceste informatii, iti reamintim cele doua idei de baza pe care este structurata diferenta terminologica si legala dintre canepa si canabis:

  1. Canepa se refera, in general, la toate plantele care apartin soiului cannabis, iar produsele pe baza de canepa sunt cele din care a fost eliminat THC-ul, dar nu si CBD-ul sau alti compusi benefici pentru sanatate.

  2. Canepa si produsele pe baza de sau derivate din canepa (care contin CBD) sunt complet legale si sigure pentru consum. Legea interzice produsele care au un continut ridicat de THC (peste 0.2%)

     

 

2. Canabis vs. marijuana vs. canepa - cum le diferentiem si care sunt particulartatile

Dupa cum ai aflat deja, atat canepa, cat si canabisul sau marijuana sunt, in linii mari, termeni interschimbabili, care fac referire la una si aceeasi planta. Cu toate acestea, acceptiunea informala „marijuana”, provenita de la mexicani, este deseori evitata datorita valorilor culturale.

2. Canabis vs. marijuana vs. canepa - cum le diferentiem si care sunt particulartatile - pamant, maini, tricou albastru

 

Ce inseamna, mai exact, marijuana si de unde a luat nastere acest termen? Ei bine, initial, acest termen a fost folosit în Mexic pentru a descrie plantele de canabis. In timpul migratiei si interactiunilor culturale dintre Mexic si Statele Unite in prima jumatate a secolului al XX-lea, termenul „marijuana" a fost adoptat în limba engleza pentru a desemna canabisul, de unde s-a raspandit, eventual, si in tot restul lumii.

In anii '30, in contextul cresterii preocuparilor legate de consumul de canabis in Statele Unite, cuvantul „marijuana" a fost folosit in campanii anti-canabis pentru a incuraja asocierea negativa a plantei cu populatia hispanica si cu cultura mexicana. Acest lucru a facut ca termenul sa dobandeasca o conotatie peiorativa si sa fie utilizat pentru a sugera faptul ca planta de canabis ar putea avea efecte periculoase asupra societatii.

Astazi, dupa cum probabil stii deja, termenul „marijuana" este inca folosit la scara larga pentru a se referi la canabis, dar este important sa recunoastem faptul ca acesta poate purta inca urme ale conotatiilor istorice si culturale care au fost atasate de el în trecut. In contexte mai formale sau medicale, termeni precum „cannabis" sau „canepa” sunt adesea preferati pentru a descrie planta si compusii sai chimici.

Odata cu schimbarile in perceptie asupra canabisului si cu progresele în cercetarea medicala si stiintifica, oamenii au devenit mai constienti de potentialul sau terapeutic si au inceput sa se distanteze de conotatiile negative si stigmatizarea asociata termenului „marijuana". In timp ce termenul „marijuana" poate avea trecutul sau complicat, discutiile actuale despre planta de canepa si semintele de canabis se concentreaza din ce in ce mai mult pe aspectele medicale, sociale, economice si legale ale plantei. Legalizarea canabisului in anumite regiuni si utilizarea sa in scopuri medicinale au deschis calea pentru o serie de dezbateri legate de reglementare, accesul pacientilor la tratamente si impactul economic. O intelegere mai profunda a compusilor chimici din planta de canepa si a modului in care acestia interactioneaza cu corpul uman a contribuit la schimbarea viziunii asupra plantei si la abordarea ei cu mai multa incredere si responsabilitate.

 

Sursa foto: Unsplash.com. 

Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri: 11:00 - 17:00

0747943540 salut@zonaverde.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!