Sistemul endocanabinoid
Sistemul endocanabinoid este o rețea activă și complexă de semnalizare celulară. Acesta implică o combinație de endocanabinoizi, enzime și receptori de canabinoizi care ajută la reglarea mai multor funcții în corpul uman.
Descoperirea ECS este relativ nouă. La începutul anilor 1990, un chimist a izolat primul endocanabinoid din creierul uman. Din acel moment, cercetătorii au aflat mai multe despre acest sistem și despre rolul pe care îl joacă în funcțiile corpului.
Endocanabinoizii sunt similari cu canabinoizii prezenți în planta de canabis sativa. Cu toate acestea, corpul uman produce în mod natural endocanabinoizi. Termenul „endo” se referă la „înăuntru”, ca în interiorul corpului.
În acest articol, vom defini sistemul endocanabinoid și vom examina funcția acestuia și potențialele utilizări terapeutice.
Ce este sistemul endocanabinoid și cum functioneaza?
Sistemul endocanabinoid (ECS) este un sistem biologic din organism care ajută la reglarea și echilibrarea funcțiilor cheie ale corpului.
Cercetările sugerează că ECS poate fi o potențială țintă terapeutică în numeroase condiții fiziologice, cum ar fi:
- echilibru energetic
- stimularea apetitului
- tensiune arterială
- durere
- dezvoltarea embrionară
- controlul stării de greață și vărsături
- memorie și învățare
- răspunsul imun
În plus, poate fi o țintă pentru afecțiuni patologice, cum ar fi:
- Boala Parkinson
- Boala Huntington
- Boala Alzheimer
- Scleroză Multiplă
Deși mai multe cercetări sunt încă necesare pentru a obține o mai bună înțelegere a sistemului, cercetătorii știu că acesta implică trei componente principale:
Endocanabinoizi
Canabinoizii endogeni, sau endocanabinoizii, sunt neurotransmițători naturali, pe bază de lipide. Neurotransmițătorii sunt mesageri chimici din organism care trimit semnale între celulele nervoase. Endocanabinoizii ajută la diferite funcții ale corpului. Organismul le produce după cum este necesar, ceea ce face dificilă cunoașterea nivelurilor tipice.
Doi dintre principalii endocanabinoizi identificați includ:
- Anandamidă (AEA)
- 2-arhidonoil glierol (2-AG)
Experții cred că există endocanabinoizi suplimentari în organism, dar rolurile și funcțiile acestora nu sunt încă cunoscute definitiv.
Receptorii endocanabinoizi - unde pot fi gasiti si care este rolul lor
Receptorii endocanabinoizi se află pe suprafața celulelor din tot corpul. Endocanabinoizii se atașează sau se leagă de receptori și trimit un mesaj către ECS pentru a declanșa un răspuns.
Cei doi receptori endocanabinoizi primari sunt prezenți în tot corpul:
- CB1 este prezent în principal în sistemul nervos central (SNC), care constă din creier și măduva spinării.
- CB2 este prezent în principal în sistemul nervos periferic (PNS) și în celulele imune.
Experții cred că ar putea exista și un al treilea receptor de canabinoid, dar cercetările nu sunt concludente. Endocanabinoizii se pot atașa la oricare dintre tipurile de receptor, provocând rezultate diferite în funcție de locația receptorului în organism.
De exemplu, endocanabinoizii pot viza receptorii CB1 dintr-un nerv spinal pentru a calma durerea sau se pot lega de un receptor CB2 dintr-o celulă imunitară, ceea ce semnalează că organismul se confruntă cu o inflamație.
Enzime - care este rolul lor
Enzimele sunt responsabile pentru descompunerea endocanabinoizilor după ce efectuează răspunsul necesar. Cele două enzime principale care descompun endocanabinoizii sunt:
- hidrolaza amidă a acidului gras, care descompune AEA
- lipaza acidă monoacilglicerol, care descompune 2-AG
Cum produce și eliberează organismul endocanabinoizi?
Corpul uman produce în mod natural endocanabinoizi. Ei sunt prezenți în diferite organe și țesuturi, cum ar fi mușchi, creierul și celulele circulante. Endocanabinoizii devin activi atunci când se leagă de un receptor endocanabinoid. Receptorii sunt, de asemenea, localizați în tot corpul.
Cercetările continuă asupra mecanismului fiziologic exact care promovează sau declanșează legarea receptorilor de endocanabinoizi. Dar experții susțin că atunci când un sistem din organism este dezechilibrat, receptorii se leagă de canabinoizi pentru a ajuta la corectarea problemei.
Sistemul endocanabinoid este precis. De exemplu, dacă temperatura corpului este în afara limitelor normale, ECS o reglează fără a modifica alte procese. Odată ce ECS aduce corpul înapoi în echilibru, enzimele descompun canabinoizii pentru a preveni supracorectarea problemei.
Care este funcția endocanabinoizilor și a ECS?
Funcția canabinoizilor în ECS este vastă. De fapt, cercetătorii încă nu înțeleg pe deplin rolul exact al canabinoizilor, deși ECS joacă în mod clar un rol important în cât de bine funcționează organismul.
Cercetările sugerează că ECS joacă un rol cheie în contribuția la homeostazie. Homeostazia se referă la menținerea stabilității sau a condițiilor optime în interiorul corpului pentru a promova funcționarea corectă.
De exemplu, corpul menține homeostazia pentru temperatură, zahăr din sânge și apetit. Experții consideră că dacă organismul iese din limitele normale, ECS ajută organismul să revină la intervalul optim și să mențină homeostazia.
Cercetările sugerează că ECS poate ajuta la reglarea funcției următoarelor:
- pofta de mâncare și digestia
- odihnă
- senzație de durere
- inflamație și alte răspunsuri imune
- starea de spirit
- metabolism
- învăţare şi memorie
- funcția sistemului de reproducere
Care sunt utilizările terapeutice ale canabinoizilor?
Cercetările indică faptul că ECS poate conține mai multe ținte terapeutice promițătoare. În timp ce organismul poate produce endocanabinoizi, există și mulți canabinoizi prezenți în planta de canabis care sunt de interes medical. Doi dintre cei mai cunoscuți canabinoizi includ tetrahidrocanabinol (THC) și canabidiol (CBD). De asemenea, se pot lega de receptorii canabinoizi și produc efecte similare cu endocanabinoizii.
Sunt în curs de desfășurare studii pentru a determina beneficiile terapeutice ale canabinoizilor. De exemplu, un studiu din 2016 a investigat efectul CBD-ului asupra inflamației articulațiilor. Studiul sugerează că aplicarea unui gel topic care conține CBD a scăzut durerea și umflarea articulațiilor, fără efecte secundare.
Cercetările suplimentare indică faptul că canabinoizii pot fi de ajutor în tratarea unei varietăți de afecțiuni, cum ar fi:
- durere la adulți
- încordare musculară anormală asociată cu scleroza multiplă
- greață și vărsături asociate chimioterapiei
- tulburări de somn
Cercetările continuă asupra modului în care inhibarea sau stimularea sistemului endocanabinoid ar putea avea beneficii medicale și pentru sănătate.
Rezumat
Nu se știe totul despre ECS, dar cercetările sugerează că acesta joacă un rol vital în menținerea echilibrului și a funcției adecvate în organism.
ECS constă din endocanabinoizi, receptori și enzime, care lucrează împreună pentru a ajuta la menținerea stabilității în procese precum temperatura, somnul și starea de spirit.
ECS poate conține multe ținte terapeutice, pe care cercetătorii le pot folosi pentru a ajuta la tratarea diferitelor afecțiuni de sănătate.