In perioada 1-6 Mai 2024 magazinul este inchis. Toate comenzile primite in acest interval vor fi procesate si expediate incepand cu 7 Mai 2024. Multumim pentru intelegere!

5 utilizari ale canepei in istorie

5 utilizari ale canepei in istorie
Exista un numar mare de beneficii de care ne-am bucurat in calitate de civilizatie “avansata”. Totusi, rasa umana, ca intreg, continua sa faca greseli, una dintre ele fiind continuarea interzicerii utilizarii si cultivarii de canepa, datorita stigmei si prejudecatilor pe care autoritatile si publicul neinformat le perpetueaza.

Canepa este un material extrem de versatil care face minuni in mai multe domenii ale vietii. Majoritatea surselor sustin ca omenirea a folosit canepa timp de 12.000 de ani, insa noile dovezi arheologice sugereaza ca ea a fost folosita istoric timp de peste 29.000 de ani!

Spus simplu, am irosit o oportunitate imensa de-a lungul anilor. Canepa este o planta exceptionala si versatila cu o gama larga de folosinte. In acest articol, am schitat cinci moduri in care oamenii antici au folosit recoltele de canepa, fiind si motive puternice pentru a revitaliza aceste procese.

 

1. Imbracaminte

Planta de canepa pentru fibre textile

Canepa a fost probabil prima planta cultivata pentru fibre textile. Arheologii au descoperit o bucata de panza de canepa in Iranul si Irakul actual (Mesopotamia antica). Ei cred ca are aproximativ 10.000 de ani.

Sapaturile din insula Taiwan au descoperit dovezi ca colonistii au folosit plante de canepa. O echipa de cercetatori a gasit bucati de ceramica rupte cu fibra de canepa rasucita incorporata in lateralele sale. Din nou, situl avea aproximativ 10.000 de ani.

Popoarele antice au aflat ca firele rasucite de fibra de canepa erau mai puternice decat firele individuale. Chinezii au perfectionat arta de a fila fibrele in tesaturi. Aceasta inovatie a pus capat nevoii de piei de animale ca imbracaminte.

Nu este o surpriza ca populatia chineza a ales canepa ca si materialul pentru haine. Textul chinezesc “Cartea Riturilor” (secolul al II-lea i.Hr.) spune ca persoanele indoliate trebuie sa poarte imbracaminte facuta din canepa, din respect pentru cei morti.

O alta dovada a puterii canepei este faptul ca in China antica, ea a fost folosita si pentru a fabrica incaltaminte. Planta a devenit atat de populara in cultura chinezeasca incat China a devenit cunoscuta ca “tara dudului si canepei”. Viermii de matase se hraneau cu plantele de dud si creau material valoros din matase. Acesta era insa prea costisitor pentru majoritatea oamenilor, asa ca ei au folosit in schimb canepa. 

Nu este dificil sa intelegem de ce culturile antice foloseau fibre de canepa pentru a produce imbracaminte. Ele sunt usoare, absorbante, si necostisitoare. De asemenea, canepa prezinta o rezistanta la rupere de trei ori mai mare fata de cea a bumbacului.

 

2. Franghie

Oamenii au folosit canepa pentru a face franghii de cel putin 29.000 de ani. Dovezile sunt imprastiate de-a lungul istoriei. De exemplu, franghia din canepa a aparut in sudul Rusiei in 600 i.Hr. si in Grecia in 200 i.Hr. Vikingii au dus franghii si seminte de canepa in Islanda in mijlocul secolul al IX-lea d.Hr., si exista dovezi ca navele italiene au inceput sa foloseasca franghii din canepa in secolul al X-lea d.Hr.

Oamenii au folosit numeroase materiale pentru a crea franghie de-a lungul istoriei. Totusi, multe dintre acestea erau susceptibile putrezirii atunci cand erau expuse apei de mare. Canepa a devenit un material crucial in timpul epocii explorarii. In mod normal, corabiile au kilometri de franghie, cu diferite parti implicate in diferite functii ale navei.

O problema cu franghiile din canepa este faptul ca ele pot putrezi din interior. In trecut, controalele de siguranta nu erau atat de comune precum sunt astazi. Ca rezultat, ruperea franghiilor din canepa era un pericol daca ele nu erau verificate constant.

 

3. Mancare

Ulei de canepa aliment

Semintele de canepa au un gust usor si sunt folosite pentru a produce lapte, ulei de canepa, branzeturi, si chiar si pudre de proteine. Ele contin o gama larga de nutrienti, inclusiv proteine, potasiu, zinc, magneziu, calciu, fier, si fosfor. Semintele de canepa contin, de asemenea, vitaminele A, C, E, si un numar de vitamine B, precum si o proportie ideala de acizi grasi omega-3 si omega-6.

Probabil ca civilizatiile antice nu au inteles potentialul valorii nutririonale a canepei. Cu toate acestea, ei au invatat in scurt timp ca pot manca semintele acestei plante, crude, gatite, coapte, sau chiar si sub forma de pudra.

Semintele de canepa isi redobandesc popularitatea, insa chinezii le consumau cu mii de ani in trecut.

Fiecare canton din China crestea canepa. Plantele de canepa se gaseau printre cele de orez si legume, iar canepa a devenit o planta importanta si in Europa in timpul Evului Mediu. Ea era folosita pentru a setisface nevoile in crestere ale lumii de fibre si alimente. Chiar si regele Henry al VIII-lea al Angliei, in 1535, a impus o noua lege: toti detinatorii de pamant erau obligati sa cultive minim 0.25 hectare de canepa.

 

4. Hartie

Chinezii sunt responsabili pentru un numar imens de inventii importante. Totusi, hartia este, fara intrebare, una dintre cele mai esentiale. Nu este o exagerare sa spunem ca omenirea ar fi progresat intr-un ritm glacial fara inventia hartiei. Legenda chinezeasca spune ca un functionar obisnuit al curtii numit Ts’ai Lun a inventat procesul de productie a hartiei in 105 i.Hr.

Inainte de aceasta inventie, chinezii scriau pe fasii de bambus si tablete din lemn. Pictura pe tablete din matase era o alternativa, dar una costisitoare. Detaliile exacte ale inventii hartiei nu sunt clare, insa, stim ca Lun a folosit fibre de canepa zdrobite si scoarta de dud si le-a transformat intr-o pasta. 

El a pus amestecul in apa, iar atunci cand fibrele s-au ridicat la suprafata, ele erau incalcite. Lun a indepartat resturile si le-a pus intr-un mulaj, iar, odata uscat, materialul era transformat in foi.

Chinezii au ascuns acest secret timp de secole. Rivalii lor, japonezii, au fost cei care l-au descoperit in sfarsit in secolul al V-lea i.Hr. In cele din urma, arabii au invatat procesul de la prizonierii chinezi pe care ii capturasera dupa Batalia din Talas in 751 i.Hr. Prima moara de hartie a aparut in Samarkand in actualul Uzbekistan, iar pana in secolul al XII-lea, fabrici de hartie erau in functiune in Spania.

De-a lungul istoriei, oamenii au folosit hartia de canepa in diverse scopuri. De exemplu, Biblia lui Gutenberg si schite ale Declaratiei de Independenta a Americii au fost probabil scrise pe hartie din canepa.

In 1916, Lyster Hoxie Dewey si Jason L. Merrill de la Departamentul Agriculturii din SUA, au produs hartie din pulpa de canepa. Ei au concluzionat ca aceasta planta era o optiune mai buna decat lemnul. Cu toate acestea, oamenii au continuat sa foloseasca in exces copaci pentru a crea hartie. Poate ca schimbarile climatice si impactul negativ al despaduririilor ne vor convinge sa ne intoarcem la canepa ca si material primar pentru hartie.

 

5. Ceremonii religioase

Foite tutun din canepa

Bhang este un amestec comestibil creat din flori si frunze de canepa amestecate cu iaurt, apa, condimente si lapte. In India, utilizare ade bhang era similara celei de alcool in Occidentul de astazi. Bhang a fost o parte importanta a ocaziilor sociale si religioase ale Indiei antice. Oamenii antici credeau ca, fara bhang la festivitati precum ceremoniile de nunta, spiritele rele aveau sa le ruineze viata cuplurilor proaspat casatorite.

Planta a fost si o parte semnificativa a religiei tantrice, care s-a nascut in secolul al VII-lea i.Hr. in Tibet. In China, unii oameni inca slujesc o “zeita a canepei” cunoscuta ca Ma Gu. 

Mai mult, in secolul al V-lea i.Hr., istoricul Herodot a scris despre riturile de inmormantare ale scitilor. El spune ca ei puneau seminte de canepa pe pietre incalzite si inhalau vaporii. Conform lui Herodot, vaporii.
  ii “transportau” pe sciti, care incepeau sa danseze in jurul focului.

 

Ganduri finale

Canepa a fost o temelie a civilizatiei umane timp de milenii. Dintr-un motiv sau altul, in secolele recente canepa a fost scoasa in afara legii. Credem cu pasiune ca plantele de canepa ar trebui folosite din nou, in special in fabricarea de hartie, fiind o alternativa ecologica la defrisare.

Canepa produce mai multa fibra pe hectar decat copacii, si creste in doar cateva luni. Ca rezultat, putem beneficia de 2-3 recolte pe an, spre deosebire de cativa ani, in cazul copacilor.

Mai mult, cultivarea de canepa foloseste o jumatate din cantitatea de apa folosita in cultivarea bumbacului, si nu necesita pesticide sau fertilizatori. Risipa este mica atunci cand crestem canepa, pentru ca putem folosi semintele pentru a crea ulei si suplimentele alimentare. De asemenea, putem folosi fibrele de canepa pentru a produce imbracaminte usoara, durabila, necostisitoare si comoda.

Cu alte cuvinte, canepa este viitorul agriculturii. In prezent, majoritatea fermierilor cresc canepa pentru industria CBD. Totusi, trebuie sa profitam si de gama remarcabila si larga de utilizari ale canepei.

 
Postarea urmatoare

Suport clienti Luni - Vineri: 11:00 - 17:00

0747943540 salut@zonaverde.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!