Bongul este o alternativa la tigarile clasice pentru cei care doresc sa experimenteze fumatul printr-o alta metoda. Disponibile in diverse forme, culori si dimensiuni, aceste dispozitive de inhalat sunt alegerea perfecta pentru o experienta inedita. Daca vrei sa incerci si tu placerea de a fuma dintr-un bong, este bine sa cunosti cat mai multe lucruri despre acesta, despre cum il poti alege pe cel potrivit si cum il poti folosi, astfel incat sa te bucuri din plin de beneficiile lui.
Cuprins:
1.1. Ce este un bong? Cateva informatii despre istoria bongului
1.2. Cum se face un bong si cum se foloseste?
2.1. Principalele tipuri de bonguri
2.2. Cum alegi un bong potrivit nevoilor tale?
1. Ce este bongul si cum se foloseste?
Bongurile sunt niste dispozitive pentru inhalat, pe care multi fumatori le prefera uneori in locul tigarilor clasice. Acestea pot fi realizate si din plastic, dar cele mai populare sunt bongurile din sticla borosilicata, care este rezistenta la caldura si permite utilizarea repetata. Desi la prima vedere, par greu de folosit, bongurile sunt destul de simple si usor de savurat. Un dispozitiv cu apa filtreaza si raceste fumul, astfel incat sa te poti bucura de o experienta cat mai placuta. Folosirea acestui instrument este una dintre cele mai bune modalitati de a fuma, asa ca de ce sa nu afli mai multe informatii utile despre popularele bonguri si sa profiti din plin de avantajele lor.
1.1. Ce este un bong? Cateva informatii despre istoria bongului
Bongul este un instrument folosit pentru a filtra si a raci fumul care provine din arderea tutunului. In comparatie cu tigarile obisnuite, acesta produce un fum mai fin, mai putin iritant si contribuie la o experienta mult imbunatatita. Modul de functionare al bongului poate fi asemanator cu al unei pipe sau al unei narghilele, avand un bol incalzit, un rezervor de apa si un tub cu piesa bucala.
In timp ce unele surse spun ca bongul provine din Thailanda, altele mentioneaza ca tara de origine China sau chiar anumite regiuni din Africa de Nord. Dar, indiferent care este exact locul de origine, se stie ca bongul este vechi de cateva secole, daca nu chiar de cateva milenii, si ca a devenit foarte popular în Occident dupa războiul din Vietnam, in urma schimbului cultural.
In prezent, designul bongului este din ce in ce mai inovator, in fiecare an aparand noi modele. Industria bongurilor din sticla este, asadar, intr-o continua evolutie, multe persoane dorind sa experimenteze aceasta varianta de a fuma.
Indiferent de materialul din care este fabricat, principalele componente ale unui bong sunt:
Bolul - este locul in care pui tutunul, pe care apoi il poti aprinde cu o bricheta. De cele mai multe ori, aceasta componenta se poate detasa.
Carburatorul - este un dispozitiv inchis, care ii permite unui fumator sa inhaleze sau sa evacueze fumul.
Downsteam-ul - este tubul prin care fumul ajunge din bol la baza, acolo unde se filtreaza prin apa. De regula, acesta arata ca un pai de sticla, dar exista si variante mai complicate, cu propriile percolatoare incorporate pentru a raci si mai mult fumul.
Baza - este partea de jos, in care se stocheaza apa prin care se filtreaza si se raceste fumul.
Tubul - este ultima parte a bongului, cea prin care trece fumul, care este apoi inhalat. Exista si modele care sunt dotate cu un pre-cooler, ce face ca fumul inhalat sa fie mai putin dur.
1.2. Cum se face un bong si cum se foloseste?
Pentru a folosi efectiv un bong, aprinde bolul in timp de inhalezi, pentru a umple gatul bongului cu fum. Apoi scoate bolul si continua sa inhalezi pana la final (pana cand se curata gatul de fum). Aceasta este doar o scurta explicatie a modului de folosire a unui astfel de dispozitiv de fumat. Dar daca vrei sa stii exact cum sa faci un bong si cum sa-l folosesti corect, in continuare vei gasi explicatii detaliate:
-
Umple bongul cu apa plata sau de la robinet. Cantitatea exacta de apa depinde foarte mult de marimea bongului si de toleranta ta, dar ai grija ca nivelul acesteia sa nu fie foarte ridicat. 7 centimetri deasupra bazei bongului ar trebui sa fie suficient. Daca umpli prea mult bolul, risti ca acesta sa se infunde sau ca rezultatul sa fie dezamagitor.
-
Pune tutunul in bolul bongului. Acesta trebuie sa fie maruntit foarte bine pentru a nu infunda bongul. Atunci cand fumezi singur, nu este indicat sa umpli bolul mai mult de jumatate. Poti oricand sa suplimentezi cantitatea daca mai este nevoie.
-
Daca esti incepator, aseaza-te intr-o pozitie confortabila pentru a fuma din bong. Respira adanc de cateva ori pentru a-ti mai usor sa inhalezi fumul si sa nu tusesti. Pune gura pe mustiuc si aprinde bongul cu mana libera cu ajutorul unei brichete. Pozitioneaza flacara astfel incat sa arzi doar marginea tutunului din bol.
-
Inspira incet in timp ce aprinzi bongul. Nu-ti tine respiratia dupa ce ai inhalat fumul deoarece acest lucru pune presiune mare asupra plamanilor. Opreste aprinderea bongului atunci cand esti multumit de cantitatea de fum.
-
Cand inhalezi fumul, inspira adanc pentru ca acesta sa ajunga in plamani. Daca nu poti inhala tot fumul deodata, ia gura de pe mustiuc si acopera-l cu palma pentru ca fumul sa nu iasa. Cand esti gata sa inhalezi din nou, ia mana si pune gura rapid pe piesa bucala.
-
Expira fumul in camera sau la o fereastra. Aseaza bolul in tija si reaprinde-l atunci cand esti gata sa mai tragi un fum.
-
Dupa ce ai terminat de fumat, scoate apa, clateste bine bongul si aseaza-l intr-un loc sigur, unde nu se va deteriora.
2. Tipuri de bonguri si cum le alegi pe cele potrivite
Bongurile difera in ceea ce priveste dimensiunea, forma, functionalitatea si constructia. Unele sunt prevazute cu percolatoare pentru difuzarea fumului iar altele cu gheata pentru a putea produce un fum rece si fin. In prezent, din ce in ce mai multe bonguri au devenit foarte atragatoare din punct de vedere vizual, potrivindu-se perfect chiar si cu decorul unei case. Dincolo de aspectul estetic, aceste dispozitive de fumat sunt de mai multe feluri, pe care este bine sa le cunosti inainte de a face o alegere.
2.1. Principalele tipuri de bonguri
In ceea ce priveste materialul, exista cateva tipuri de bonguri pentru care poti opta, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Iata care sunt acestea:
Bongul din sticla
Sticla este cel mai popular material deoarece ofera un gust curat, pur si nu afecteaza aroma fumului. Sticla este usor de curatat si este rezistenta la variatii de temperatura. Din aceste motive, bongurile din sticla sunt mai scumpe decat cele fabricate din alte materiale.
Bongul din plastic
Bongul din plastic are si el avantajele sale. Acesta este excelent pentru calatorii deoarece nu se sparge. Dezavantajul este ca plasticul poate afecta gustul fumului, asadar nu este cea mai buna alegere pentru cei care vor sa savureze o aroma deosebita.
Bongul din ceramica
Bongul din ceramica este mai greu si mai robust in comparatie cu celelalte modele. Din cauza fragilitatii sale, nu este recomandat sa-l iei cu tine in deplasari. In schimb, bongurile din ceramica vin in diferite forme, designuri si culori, fiind excelente pentru ocazii speciale sau pentru a le expune undeva in casa.
Bong din metal
Metalul este si el un material bun pentru a face bonguri. Acesta este durabil si destul de ieftin. Dezavantajul metalului este ca poate afecta gustul fumului si ca nu iti poti da seama cand are nevoie de o curatare.
Bongul din bambus
Bambusul este un alt material foarte apreciat pentru fabricarea bongurilor. Marele avantaj al acestuia este ca rezista foarte bine, mai ales atunci cand este intretinut corespunzator. Modelele de bonguri din bambus variaza de la cele simple pana la cele foarte complexe, accesorizate cu diverse ornamente.
Tipul de bong difera si in functie de design. Prin urmare, exista:
Bonguri cu carburator
Daca bongul are o gaura in mijloc, este un model cu carburator. Carburatoarele nu sunt neaparat necesare dar multe persoane considera ca acestea produc un hit mult mai intens. Acest lucru se datoreaza faptului ca gaura carburatorului permite aerului proaspat sa intre in bong, motiv pentru care este mai usor sa inhalezi continutul pipei.
Bonguri cu tub drept
Bongurile cu tub drept au cel mai simplu design dintre toate. Acestea sunt formate dintr-un tub sigilat la un capat, o tija si un bol care iese din lateral. Este un mod de fumat simplu si direct.
Bong in forma de pahar
Este similar celui cu tub drept, cu exceptia faptului ca partea inferioara este evazata intr-o forma conica care arata ca un pahar. Sunt putin mai stabile decat bongurile cu tub drept deoarece au o baza mai mare. Procesul de fumat este la fel de simplu: adaugi doar apa, tutun, il aprinzi si esti gata pentru a-l savura.
Bong cu percolator
Bongul cu percolator poate avea orice forma posibila. Ceea ce il face unic este percolatorul, care este o bucata de sticla ce disipeaza fumul inainte ca acesta sa treaca prin apa. Raspandirea fumului in acest fel ajuta la o mai buna filtrare si la racirea mai rapida a acestuia. Dezavantajul este ca aceste bonguri sunt mai dificil de curatat, dat fiind faptul ca sunt mai complexe si ca au un pret mai ridicat.
2.2. Cum alegi un bong potrivit nevoilor tale?
Inainte de a achizitiona un bong, este important sa pui la punct cateva detalii esentiale. Gandeste-te la cat de des vei folosi bongul si cate persoane vor fuma din el, pentru a sti ce dimensiune sa alegi. Alte lucruri de luat in considerare sunt materialul si designul, precum si sistemul de dispersie al fumului.
Dimensiunea
O inaltime optima a bongului este de cel putin 25 de centimetri. Astfel, te vei bucura de un gust placut al fumului si de o inhalare mai usoara. Un bong compact, de dimensiuni mai mici, este ideal pentru a-l lua cu tine peste tot, dar ai grija ce model alegi deoarece dispozitivele prea mici te pot ineca atunci cand inhalezi.
Materialul
In ceea ce priveste materialul, sticla borosilicata este cea mai buna optiune deoarece este durabila, raspunde bine la caldura si este sigura pentru a fuma din ea. Este mai practic bongul din sticla transparenta pentru ca se curata mult mai usor. Bongurile din sticla sunt cele mai populare deoarece ofera cel mai curat si cel mai pur gust, chiar daca preturile sunt usor ridicate in comparatie cu alte materiale.
Design
Daca te gandesti si la design, trebuie sa stii ca totul se rezuma la preferintele tale pentru ca, in general, majoritatea bongurilor isi fac treaba la fel de bine. In timp ce unii prefera bongurile simple si directe, altii isi doresc dispozitive mai mari si mai complexe.
Functia de racire
Acum ca stii ce este un bong si cum se foloseste, probabil ai observat ca exista si bonguri cu suport pentru gheata, situat in partea prin care trece fumul. Acest lucru ofera un fum racoritor si rece. O alta posibilitate de a te bucura de aceasta experienta este sa achizitionezi un accesoriu pentru bong, numit cooler, pe care trebuie sa-l tii in congelator inainte de folosire.
Dispersia fumului
Dispozitivul utilizat pentru dispersia fumului poate fi de mai multe feluri. Printre cele mai cunoscute si apreciate se numara percolatorul, diffuserul sau honeycombul.
2.3. Cum se intretine bongul?
Cel mai important sfat in ceea ce priveste intretinerea unui bong este sa-i schimbi apa cat mai des, ideal dupa fiecare utilizare. Cand vine vorba de cele mai bune moduri de a curata bongul, amestecul clasic de alcool si sare ramane cea mai buna varianta. Pentru a-l curata corect, trebuie mai intai sa scoti partile detasabile, cum ar fi mustiucul si pipa. Apoi torni alcool izopropilic in bong si adaugi sare grosiera ca abraziv. Agiti timp de aproximativ 5 minute, dupa care clatesti bine cu apa si sapun. O alta varianta de curatare a bong-lui este cu orez si otet, dar prima metoda este mult mai eficienta.
Asadar, bongul este un dispozitiv folosit ca o metoda de relaxare aparte, fiind o alternativa la fumatul traditional. Alege tipul de bong care ti se potriveste si bucura-te si tu de o experienta inedita!
Sursa foto: unsplash.com, pexels.com.