Ulei CBN sau Canabinol, ce este si cum ne poate ajuta?

Ulei CBN sau Canabinol, ce este si cum ne poate ajuta?

Ce este CBN-ul?


Canabinolul, cunoscut si sub denumirea de CBN, este unul dintre numerosii compusi chimici din plantele de canabis si canepa. Nu trebuie confundat cu canabidiol (CBD) sau canabigerol (CBG), uleiul CBN castiga rapid atentia pentru beneficiile sale potentiale pentru sanatate.
In timp ce CBN-ul a fost studiat mai putin decat CBD-ul, cercetarile timpurii arata unele promisiuni.
 

Ulei CBN vs. ulei CBD


Multi oameni confunda CBN-ul si CBD-ul - este greu sa tineti evidenta tuturor acronimelor similare. Acestea fiind spuse, exista cateva diferente cheie intre CBN si CBD.

Prima diferenta este ca stim mult mai multe despre CBD. In timp ce cercetarile privind beneficiile CBD sunt inca la inceput, au fost studiate mult mai mult decat ale CBN-ului.

S-ar putea sa observati, de asemenea, ca uleiul CBN este mai greu de gasit decat uleiul CBD. Deoarece acesta din urma este mai cunoscut si mai bine studiat, exista o multime de companii care produc CBD. CBN-ul este mai putin accesibil (cel putin pentru moment).

Companiile care vand ulei CBN il comercializeaza adesea ca ajutor pentru somn (insomnii) si, intr-adevar, exista unele dovezi ca CBN-ul ar putea fi un sedativ.
Exista un singur studiu care sugereaza ca CBN-ul este un sedativ. Publicat in 1975, acest studiu a analizat doar 5 subiecti si a testat CBN-ul doar in asociere cu tetrahidrocannabinol (THC), principalul compus psihoactiv din canabis. 

Dupa ce a fost expus la aer pentru perioade lungi de timp, acidul tetrahidrocanabinolic (THCA) se transforma in CBN. Dovezile sugereaza ca, canabisul la maturitate tarzie tinde sa ofere un efect de somnolenta, ceea ce ar putea explica de ce unii oameni au asociat CBN-ul cu efecte sedative.

Pe scurt, se stie foarte putin despre CBN si despre modul in care ar putea avea impact asupra somnului.
 

Alte efecte


In timp ce unele studii privind CBN-ul sunt cu siguranta foarte promitatoare, niciuna dintre ele nu demonstreaza definitiv ca CBN-ul are beneficii pentru sanatate - sau care ar putea fi aceste beneficii pentru sanatate.

Avand in vedere acest lucru, iata ce spune cantitatea limitata de cercetari disponibile:

CBN-ul ar putea ameliora durerea
Un studiu din 2019, a constatat ca CBN-ul a ameliorat durerea la sobolani. Concluzia: CBN-ul ar putea sa calmeze durerea la persoanele cu afectiuni precum fibromialgia.

CBN-ul ar putea stimula apetitul
Stimularea poftei de mancare este importanta la persoanele care si-au pierdut pofta de mancare din cauza unor afectiuni precum cancerul sau HIV. Un studiu de rozatoare a aratat ca CBN-ul a facut rozatoarele sa manance mai multe alimente pentru o perioada mai lunga de timp.

CBN-ul ar putea fi neuroprotector
Un studiu, datand din 2005, a constatat ca CBN-ul a intarziat aparitia sclerozei laterale amiotrofice (SLA) la sobolani.

CBN-ul ar putea avea proprietati antibacteriene
Un studiu realizat in 2008, a analizat modul in care CBN-ul afecteaza bacteriile MRSA, care provoaca infectii cu stafilococ. Studiul a constatat ca CBN-ul ar putea distruge aceste bacterii, care sunt de obicei rezistente la multe tipuri de antibiotice.

CBN-ul ar putea reduce inflamatia
Multe canabinoide au fost legate de proprietati antiinflamatorii, inclusiv CBN-ul. Un studiu pe rozatoare din 2016 a constatat ca CBN-ul a redus inflamatia asociata cu artrita la sobolani.

Cercetari suplimentare ar putea fi capabile sa verifice beneficiile CBN-ului. 

Referinte:
    1. Appendino G, et al. (2008). Antibacterial cannabinoids from cannabis sativa: A structure-activity study. DOI:
10.1021/np8002673
    2. Farrimond JA, et al. (2012). Cannabinol and cannabidiol exert opposing effects on rat feeding patterns. DOI:
10.1007/s00213-012-2697-x
    3. Karniol IG, et al. (1975). Effects of delta9-tetrahydrocannabinol and cannabinol in man. DOI:
10.1159/000136944
    4. Weydt P, et al. (2005). Cannabinol delays symptom onset in SOD1 (G93A) transgenic mice without affecting survival. DOI:
10.1080/14660820510030149
    5. Wong H, et al. (2019). Cannabidiol, cannabinol and their combinations act as peripheral analgesics in a rat model of myofascial pain. DOI:
10.1016/j.archoralbio.2019.05.028
    6. Zurier RB, et al. (2016). Cannabinoids, inflammation, and fibrosis. DOI:
10.1096/fj.201600646R
 

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 16:00

0747943540 salut@zonaverde.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!