In perioada 1-6 Mai 2024 magazinul este inchis. Toate comenzile primite in acest interval vor fi procesate si expediate incepand cu 7 Mai 2024. Multumim pentru intelegere!

Fumatul pasiv - Informatii utile despre o problema ce poate afecta grav sanatatea

Fumatul pasiv - Informatii utile despre o problema ce poate afecta grav sanatatea

Fumatul pasiv reprezinta o problema cu care se confrunta societatea moderna. Desi toata lumea si-ar dori ca fumatorii si nefumatorii sa traiasca in buna intelegere, adevarul este ca atitudinea de toleranta fata de primii ar duce la probleme grave de sanatate pentru cei din urma. Fumatul are efecte serioase asupra organismului uman, iar fumatul pasiv este la fel de periculos. Unele studii demonstreaza clar faptul ca fumatorii pasivi ajung sa sufere mai frecvent tulburari respiratorii, iar riscul de a avea astm bronsic creste comparativ cu riscul pe care il au fumatorii. Intr-adevar, dependenta fizica si psihica este mare la fumatori, acestia reusind cu greu sa renunte la acest viciu periculos, insa asta nu inseamna ca nefumatorii trebuie sa suporte si sa respire aerul poluat de acasa, de la locul de munca sau din spatiile publice. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre ce este fumatul pasiv, ce probleme de sanatate ar putea sa aduca, cum sa se evite aceasta situatie, ce avantaje si dezavantaje aduc tigarile electronice in viata fumatorilor si nefumatorilor. De asemenea, vei sti care sunt consecintele fumatului pasiv asupra copiilor, adolescentilor, adultilor si femeilor insarcinate si care este diferenta intre fumatul pasiv si cel activ. 

 

Cuprins:

1. Ce este fumatul pasiv?

1.1. Probleme de sanatate cauzate de fumatul pasiv

1.2. Evitarea fumatului pasiv 

2. Efectele fumatul pasiv

2.1. Efectele fumatul pasiv asupra adultului

2.2. Efectele fumatului pasiv asupra copiilor si adolescentilor

2.3. Efectele fumatului pasiv in sarcina

3. Fumatul pasiv versus fumatul activ

 

 

1.Ce este fumatul pasiv?

 


Ce este fumatul pasiv

 

Fumatul este un obicei care a depasit granitele imperiului aztec, raspandindu-se in intreaga lume. Placerea de a fuma este a barbatilor si a femeilor deopotriva, iar efectele tutunului ajung sa faca ravagii in corpul acestora, provocandu-le dependenta psihologica si boli grave. Din pacate, nu doar fumatorii sunt afectati de efectele fumului, ci si nefumatorii. Fumatorii activi sunt cei care aprind tigara si o fumeaza, pe cand cei pasivi sunt cei care inhaleaza fumul produs de primii. 

 

O definitie a fumatului pasiv este expunerea la fumul de tigara raspandit in mediul ambiant, fie ca este vorba despre fumul produs de fumator, fie despre fumul produs de capatul aprins al tigarii (o treime din acest fum este inhalat de persoana care fumeaza, restul eliberandu-se in atmosfera si poluand-o). Fumul ambiant contine circa 4000 de substante toxice, iritante si cauzatoare de cancer, desi este greu de crezut acest lucru de foarte multa lume. 

 

Locurile in care oamenii sunt expusi fumatului sunt multe. Printre acestea se numara locuinta proprie, masina, locul de munca, barurile, restaurantele, institutiile destinate uzului public, pe strada etc. Desigur, exista legi clare care stabilesc cu strictete locurile in care se poate fuma, doar ca nu toti fumatorii le respecta, iar acest lucru aduce probleme nefumatorilor. 
 

 

1.1. Probleme de sanatate cauzate de fumatul pasiv

 

Putini mai sunt astazi cei care contesta faptul ca fumatul nu are consecinte grave asupra sanatatii. Acest obicei are efecte negative asupra organismului persoanelor fumatoare, iar studiile si cercetarile stiintifice au demonstrat ca acest lucru se poate observa si asupra nefumatorilor. Acestia din urma sufera de tabagism pasiv sau fumat pasiv, o forma comuna de poluare a aerului din spatiile inchise. 

 

O problema cu care se confrunta nefumatorii care ajung sa sufere de tabagism pasiv este aparitia cancerului. Fumul tigarilor contine substante toxice care favorizeaza aparitia acestei afectiuni extrem de grave, cu care se confrunta in prezent multi oameni, din pacate. Se pare ca expunerea prelungita la fumul fumatorilor determina cresterea concentratiei substantelor toxice aflate in organism. Intr-adevar, substantele acestea vor actiona o perioada mai indelungata asupra corpului si doar apoi tumora canceroasa va deveni vizibila. In urma efectuarii unor cercetari stiintifice pe o perioada lunga de timp s-a demonstrat ca fumatul pasiv favorizeaza aparitia cancerului pulmonar.

 

Fumatorii pasivi se mai intalnesc cu o problema ce le poate schimba intreaga viata si anume aparitia bolilor respiratorii. Adultii, dar mai ales copiii au inceput sa sufere de infectii ale tractului respirator, de inflamatia canalelor auditive, de astm, de reducerea capacitatii pulmonare de a se dezvolta.
 

 

1.2. Evitarea fumatului pasiv

 

O viata lipsita de riscurile fumatului nu poate sa fie oferita decat daca in jurul nefumatorilor nu se va mai fuma. Desi este destul de greu pentru un fumator de a renunta la obiceiul de a fuma in casa sau in masina, acest pas este vital pentru ceilalti, in asa fel incat persoanele nefumatoare sa nu se imbolnaveasca. Chiar si musafirii care trec pragul casei trebuie invitati sa fumeze afara, in aer liber, deoarece fumatul nu are legatura cu bunele maniere ale gazdei. 

 

Fumatorii ar putea sa renunte la acest obicei daunator si sa adopte mai degraba o alternativa la fumat, daca nu reusesc sa scape de acest viciu. Alternativa se refera la vapat. Chiar daca renuntarea la fumat este pentru multi foarte stresanta, presupunand clar modificarea obiceiurilor personale, asta nu inseamna ca fumatorii nu ar putea sa incerce o astfel de alternativa. Pana la urma, poate fi considerat ca un prim pas catre oferirea unei vieti mai bune copiilor, lipsite de pericolele fumatului pasiv.

 

Tigarile electronice pot deveni o arma redutabila in lupta impotriva efectelor fumatului clasic. Printre produsele preferate de multi fosti fumatori se numara vaporizatoarele CBD, ce permit utilizatorilor sa se bucure de arome deosebite cu ajutorul e-lichidului CBD, pipele cu apa de tip bong, vaporizatoarele portabile pentru concentrate sau pipe cu diferite forme si culori. 

 

Daca o tigara clasica este atat de nociva pentru cei din jur, tigarile electronice vin cu unele avantaje clare. Ele au reusit sa opreasca un numar impresionant de persoane sa mai fumeze sau au redus numarul de tigari fumate intr-o zi, sunt mult mai putin nocive decat tigarile clasice si nu emit fum decat catre capatul folosit de vaper (chiar exista si produse care nu au deloc nicotina). Aceste produse pot fi gasite in comert, la indemana oricui, alaturi de multe alte produse, cum ar fi foite si filtre, grindere pentru tutun si ierburi, brichete etc.

 

Masurile preventive legate de fumatul pasiv se pot imparti in trei categorii:

  • informare (realizarea unor campanii de constientizare a efectelor daunatoare pe care le are fumatul pasiv asupra tuturor oamenilor, indiferent de varsta);

  • amenajare a diferite spatii (realizarea unor locuri speciale, bine delimitate intre fumatori si nefumatori in diferite restaurante, cafenele, baruri etc.);

  • dispozitii legale (limitarea fumatului in locurile publice si la serviciu, chiar si in masina sau in alte vehicule care transporta copii).

 

Reducerea riscului de a fuma pasiv se poate face prin limitarea fumatului intr-o singura camera din locuinta sau din spatiul frecventat de multa lume, obligativitatea ca vizitatorii sa fumeze in aer liber, evitarea de a fuma in masina, chiar si intr-un autoturism cu geamuri deschise, evitarea fumatului in cladiri, scoaterea copilului din camere in care se fumeaza. 
 

 

2. Efectele fumatul pasiv

 


Efectele fumatului pasiv

 

Cand cineva fumeaza se elibereaza in aer fum de tutun, care poate sa ramana in camera si pana la 2,5 ore, inclusiv in spatiile in care exista o fereastra deschisa. Uneori fumul nu se simte si nici nu se poate vedea cu ochiul liber, insa e bine de stiut ca el exista si ca efectele sale, in timp, pot fi devastatoare pentru sanatatea tuturor oamenilor, indiferent de varsta. Practic, fara sa-si dea seama multi oameni nefumatori sunt expusi fumatului pasiv. Aceasta expunere, chiar si pentru cateva minute, face ca persoana in cauza sa aiba anumite modificari in organism, cum ar fi cresterea frecventei cardiace, micsorarea aportului de oxigen, constrictia vaselor sangvine. 
 

 

2.1. Efectele fumatul pasiv asupra adultului

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) este de parere ca efectele fumatului pasiv asupra oricarui adult sunt extrem de mari si ca nefumatorii trebuie sa aiba grija si sa se fereasca de mediile poluate cu fum de tigara. Printre efectele fumatului pasiv asupra fumatorilor se numara:

  • aparitia cancerului (mai ales cancerul la plamani);

  • scade nivelul de antioxidanti si de vitamine din sange;

  • se ingusteaza arterele;

  • apare bronsita cronica obstructiva;

  • provoaca boli cardiace (creste riscul cu aproape 30%);

  • apar boli pulmonare cronice;

  • dificultati sau afectiuni respiratorii: respiratie suieratoare, insuficienta respiratorie, bronsita acuta cu tuse sau cu expectoratii, bronsita cronica cu tuse sau cu expectoratii purulente ce dureaza de cel putin doi ani;

  • decesul.
     

 

Primele cercetari cu privire la efectele fumatului pasiv asupra adultilor au fost facute in anii ‘80, in SUA si Marea Britanie. In 1986 s-a constatat faptul ca fumatul pasiv creste probabilitatea de a face cancer pulmonar. 
 

 

2.2. Efectele fumatului pasiv asupra copiilor si adolescentilor

 

Copiii si adolescentii sunt mult mai sensibili la fumatul pasiv si au nevoie de protectia parintilor. Printre efectele asupra acestei categorii de varsta se numara:

  • Creste riscul de deces prematur. Atat in burta mamei, cat si in primul an de viata, copilul expus la fumatul pasiv poate sa aiba greutate mai mica sau sa sufere de deces subit, sa fie mai predispus la ingrosarea si inflamarea cailor respiratorii, mai sensibil la infectii pulmonare;

  • Problemele respiratorii sunt mai des intalnite. Tusea, mucusul in exces, senzatia de lipsa de aer, respiratia suieratoare sunt frecvente si ajung sa afecteze viata sociala a copiilor. De retinut este faptul ca problemele celor mici sunt tot mai mari pe masura ce numarul de fumatori din casa este in crestere;

  • Riscul de infectii respiratorii este mare. Copiii sub doi ani sunt mai afectati de contractarea unor infectii, precum bronsita, bronsiolita, pneumonia;

  • Scaderea functiei pulmonare. Practic, fumatul pasiv conduce la scaderea functiei pulmonare si se recomanda ca micutii si adolescentii sa nu fie expusi fumului de tigara;

  • Dezvolta posibilitatea de a face otita medie. Riscul de a face o astfel de boala este de 35% pentru copiii expusi la fumat, iar pentru cei ai caror mame fumeaza creste pana la 46%. Afectiunea aceasta nu se rezolva spontan decat rareori, mai ales acolo unde ambii parinti sunt fumatori;

  • Creste riscul de cancer. In urma efectuarii unor studii de specialitate s-a putut constata ca exista o legatura intre fumatul parintilor si aparitia tumorilor cerebrale si a leucemiei limfocitare acute la cei mici.
     

 

2.3. Efectele fumatului pasiv in sarcina

 

Riscurile fumatului sunt unele mari, acestea pornind de la mirosul neplacut al gurii si ajung pana la aparitia ridurilor timpurii, a bolilor de inima sau a cancerului de plamani. O femeie gravida sau una care vrea sa ramana insarcinata ar trebui sa se lase de fumat. Unii specialisti considera chiar ca fumatul poate sa afecteze sansele de a ramane gravida. Dar ce efecte are fumatul pasiv asupra sarcinii? 

 
  • Fumul ajunge la copil, expunandu-l la monoxid de carbon si limitand furnizarea de oxigen si de substante nutritive;

  • Femeia gravida poate sa aiba sangerari vaginale sau probleme la nivelul placentei (placenta previa sau placenta abruptio);

  • Copilul poate sa aiba o greutate mult mai mica la nastere;

  • Gravida poate sa faca avort, poate intra in travaliu prematur sau sa se declanseze ruptura prematura a membranelor;

  • Se pot inregistra diferite anomalii congenitale la nivelul inimii, craniului, membrelor, muschilor;

  • Se pare ca fumatul pasiv ar afecta chiar fertilitatea copilului. 

     

 

3. Fumatul pasiv versus fumatul activ

 


Tigara fumat pasiv vs fumat activ

 

Fumatul activ presupune ca o persoana sa aprinda o tigara si sa o fumeze. Fumatorii dezvolta diferite probleme de sanatate, dar si dependenta. Degetele li se coloreaza inestetic, pielea putand fi arsa uneori. Fumatul pasiv, mai este cunoscut si sub numele de fumat secundar, fiind creat din particulele expirate ale fumatorului. Intr-adevar, in acest caz nu exista dependenta psihologica, nici colorarea degetelor si a pielii, dar problemele de sanatate raman. 

 

Diferentele dintre fumatul pasiv si cel activ sunt, practic, urmatoarele:

  • Problemele de sanatate sunt mai mari la fumatorii activi;

  • Dependenta psihologica este doar la fumatorii activi, la cei pasivi ramanand doar cea chimica;

  • Inhalarea de funingine este prezenta la ambele persoane (fumator si nefumator), dar in cantitate diferita.

 

In concluzie, fumatul pasiv trebuie sa fie considerat foarte periculos, iar fumatorii trebuie constientizati sa aiba grija unde fumeaza, sa ii protejeze pe ceilalti de efectele nocive ale substantelor din tigari, iesind in aer liber sa fumeze sau chiar sa renunte la acest obicei toxic inclusiv pentru sanatatea lor. 

 

Surse foto: unsplash.com, ro.pinterest.com

Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti Luni - Vineri: 11:00 - 17:00

0747943540 salut@zonaverde.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!